GRATIS ISOLATIE OFFERTES

Subsidie voor 2022 en 2023

BTW verlaging geldt voor woningen ouder dan 2 jaar

Deze regeling houdt concreet in dat u geen 21 % btw betaalt over de verrichte werkzaamheden, maar slechts 6 %: een besparing van 15 % dus. Het betreft het aanbrengen van energiebesparend isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken van woningen ouder dan 2 jaar. De regeling heeft een onbepaalde looptijd (en staat los van de lage btw regeling van 6% btw ten behoeve van bouw en renovatie die gold tot 1 juli 2015)

BTW verlaging regeling

Rijkspremie

BTW verlaging

Offici le titel

Verlaging van het BTW tarief op isolatie van woningen

Bestemd voor

Particuliere woningeigenaren en huurders

Betrekking op

Isolatiewerkzaamheden aan de woning, alleen op arbeidskosten.

Hoeveel subsidie

Verlaging btw-tarief van 21 % naar 6 % voor arbeidswerkzaamheden , bijvoorbeeld voor dak, gevel, spouwmuur en vloerisolatie (ook andere vormen toegestaan zie verderop)

Ingangsdatum regeling

1 maart 2013

Einddatum regeling

2022 & 2023 (onbeperkte looptijd)

Aanvragen d.m.v.

Bedrijf dat aangesloten is bij MMM-organisaties

Voorwaarden

 • Voorwaarde is dat de toegepaste isolatiematerialen ten minste voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit

 • De woning moet minimaal 2 jaar oud zijn/in gebruik zijn

 • Als de kosten voor arbeid meer dan 50 % van de totale kosten bedragen, dan mag over zowel de materialen als de arbeidskosten 6 % btw worden berekend.

 • Zijn de arbeidskosten minder dan 50 % van de totale kosten, dan vallen alleen arbeidskosten onder het 6 % btw-tarief

 • Het verlaagde BTW-tarief geldt niet voor alle verbouwingswerkzaamheden, maar wel voor isolatiewerkzaamheden

Voorbeelden werkzaamheden verlaagd btw tarief

 • aanbrengen/vernieuwen/onderhouden riolering, boilers, geisers, cv-installaties, gaskachels,zonnepanelen,zonneboilers,badkamer,toilet,keuken

 • aanbrengen/vernieuwen/onderhouden invalidentrap,dakterras, veranda, garages, schuren, carports, tuinhuisjes, erker

 • aanbrengen/vernieuwen/onderhouden gevel, schoorstenen, dubbel glas, vloeren etc. (waaronder dus isolatiewerkzaamheden)

Wat valt er niet onder ?

 • aanbrengen/vernieuwen/onderhouden van zonwering, rolluiken e.d. die geen deel uit gaan maken van de woning

 • aanleggen/vernieuwen/onderhouden van een zwembad in de tuin

 • geen renovatie/herstel van de woning

 • aanbrengen/vernieuwen/onderhouden van omheindingen, en tuinhekken, voetpad, oprit (behoort allemaal tot tuin en niet tot woning)

 • het bestrijden van ongedierte

 • het plaatsen/vernieuwe/onderhouden van alarm, airco of sauna, behalve indien het in bouwkundig opzicht deel gaat uitmaken van de woning

Vrijblijvend offertes aanvragen

In de regel verdient de investering in spouwmuurisolatie zich binnen enkele jaren terug, alleen al door besparing op energiekosten. Bent u ook benieuwd wat in u geval de kosten zullen zijn, uw subsidiemogelijkheden en uw besparing ? Vraag dan een gratis en vrijblijvende internetofferte aan. In 1 stap vraagt u bij circa 6 regionale isolatiebedrijven een gratis en vrijblijvende offerte aan. Klik op de gele knop hieronder.

Disclaimer subsidies

LET OP! Subsidies wijzigen continu

Voor het (na)isoleren van woning of bedrijfsgebouw bestaan in Nederland verschillende soorten subsidies, zowel op gemeentelijk, regionaal, provinciaal als landelijk niveau. Ook zijn Europese subsidies soms van toepassing. De inhoud als ook beschikbaarheid van deze subsidies wijzigt continu. Eisen worden aangescherpt, percentages worden gewijzigd, toepassingen worden toegevoegd of geschrapt enzovoort. Ook de beschikbaarheid van budget kan van de ene op de andere dag wijzigen. Soms is een subsidiepot binnen 1 maand leeg totdat de overheid deze weer bijvult. Het is daarom verstandig om op de website van de Rijksoverheid de meest recente status van subsidiemogelijkheden in uw specifieke geval te bekijken. Ook erkende isolatiebedrijven kunnen u vertellen of subsidie in uw geval mogelijk is.